Nyheter

5 saker du bör tänka på innan du väljer ett digitalt nomadsätt

2481980 min

Är du uttråkad av ditt kontorsliv och vanliga arbetstider? Att äta lunch med samma kollegor klockan 11.30 låter inte så entusiastisk längre? Grattis, du kanske är i den inledande fasen av digital nomadism. Utrusta dig själv med en anständig mobiltelefon och en batteribank, och låt oss gå igenom stegen tillsammans.

Din frukost kan bli din middag, och din lördag kan bli din måndag...

Det är ändå kul! Förmodligen är en av fördelarna med att välja digital nomadism förmågan att hålla sig vaken långa timmar på söndagar och vakna vid lunchtid på måndag. Speciellt efter att ha läst dina vänners demotivationsflöde på sociala nätverk. Men att vara en digital nomad är lite mer sofistikerat och bara lite mindre romantiskt i slutändan. Du måste vara medveten om att motivationen kan komma till dig vid konstiga timmar. Det kommer att finnas perioder av absolut tystnad och ensamhet, och det kommer att finnas perioder när din frukost blir din middag och vice versa. Således kan du mycket lätt hitta dig själv att arbeta en lördagsmorgon, vilket du förmodligen aldrig hade kunnat föreställa dig med ett vanligt kontorsjobb. Men det är fortfarande väldigt roligt!

Kan det bli tråkigt att gå på bio under kontorstid?

De flesta digitala nomaderna har nog upplevt det roliga med att lägga upp en bild från en biograf eller en pool under ordinarie arbetstid och få många kommentarer från sina trötta vänner som jobbar från kontor. Återigen, för alla som läser detta och fortfarande överväger detta sätt att leva, måste du vara medveten om att enstaka tillfällen kan göra dig oförberedd och du kan finna dig själv sårbar med brist på stöd, särskilt om de flesta av dina vänner har kontorsjobb på dagtid. Faktum är att din fritid med största sannolikhet kommer att bero på dina vänners scheman. Om de är trötta på kvällarna efter en lång dag på jobbet kommer du inte att kunna ändra på det, och det spelar ingen roll hur energisk du är efter att ha sovit till klockan 10 varje morgon. Men det finns en bra lösning på det! Hitta bara en hobby för dig själv, eller en hobby som i bästa fall senare kan bli ditt jobb: ditt schema kommer att vara fullt, och du kommer fortfarande att kunna göra roliga saker under kontorstid! Vad kan potentiellt bli bättre, eller hur?

Du kan också överväga att söka efter en arbetsplats på ett co-working space på lång sikt om du inte är en heltidsresenär. Återigen, det beror på om du gillar företaget där och hyrespriset passar ditt ekonomiska flöde.

Ta med din bärbara dator och håll kontakten när alla andra har roligt

Grillstund i skogen en vacker vårdag, umgås med vännerna vid havet eller kajakpaddling? Som digital nomad måste du kunna engagera dig i arbetet även när du ser fantastiskt väder, en pool och palmer utanför eller på platser utan el alls. Kommer du ihåg när jag har nämnt en anständig jobbtelefon och en energibank? Om inte, gå tillbaka några steg och läs om det noggrant igen, för att se till att digital nomadism passar din stil.

I teorin kan du enkelt hålla kontakten när du åker Uber och vandrar på de konstigaste platserna, som en matmarknad i förorterna i Bangkok. Alla teorier är inte lätta att omsätta i praktiken; så ibland kan du behöva visa dina färdigheter att hålla i ätpinnar och att vara i telefon och dator och göra två olika jobb samtidigt. Eller föreställ dig att du gömmer dig för ett tropiskt regn med all utrustning när du har ett Skype-möte med 6 timmars skillnad på 5 minuter, utan möjlighet att skjuta upp det. Överraskande överraskning... Wi-Fi-anslutningen på kaféet som du precis kom för att gömma dig för regnet suger och du har ingen annanstans att ta vägen? Tänk alltid på åtminstone några möjliga alternativ för hur du kan hålla kontakten ifall något sådant händer. Om du tycker att det låter både utmanande och roligt är du bara några steg från att bli en digital nomad, så fortsätt läsa!

Du kanske inte har ett permanent uppehållstillstånd, särskilt om du är en riktig digital nomad

Som digital nomad måste du älska den dynamiska livsstilen. Annars passar du inte in i beskrivningen. Den andra sidan av medaljen är densamma, och sanningen är att inkomsten för de flesta digitala nomaderna är instabil, liksom alternativen för boende. Du måste vara medveten om att du kan kämpa för att hyra en plats i ett år eller till och med ett halvår om du inte har några anständiga besparingar. Hyresvärdar på specifika platser (till exempel Vilnius) kommer mycket osannolikt att hyra en plats i en månad och särskilt till ett rimligt pris. Att bo med ett gäng vänner i en bohemisk 5-rumslägenhet är ett annat alternativ, men allt sånt har sina för- och nackdelar. Men att ha sådana initiativ som CouchSurfing kan förändra inställningen till ditt digitala nomadliv – allt du behöver är att skicka meddelanden till rätt personer med samma inställning!

Besparingar

Eftersom din dagliga rutin kommer att vara dynamisk, kommer din inkomst med största sannolikhet inte att vara annorlunda, åtminstone i början. Det kommer att bli mycket svårare att planera dina utgifter, och du måste kunna överleva en månad både med 100 euro och vara rationell och behålla lejonparten för besparingarna när du får 2000 euro. Du kanske inte har några kunder några månader i rad, så var beredd på att spendera en månad i inkorgen utan någon allvarlig inkomst. Håll alltid ett öga på de bra flygbiljetterna och boendeerbjudandena (eller hyr om din plats och res någon annanstans). Gör lite matematik – att båda kommer att spara pengar och göra ditt liv som en digital nomad fullt av allt som bara 1 % av vanliga kontorsjobb skulle göra. Om du är redo för den här utmaningen, välkommen ombord. Luta dig tillbaka, slappna av och njut av digital nomadism, för det är väldigt roligt när du väl kommit in i det. Som ni ser handlar det inte bara om att vakna sent på måndagar!