Nyheter

Experter avslöjar hur du tar dina första karriärsteg inom finans

karriärsteg inom finans

Det är en vanlig myt att för unga yrkesverksamma som vill få ett stort genombrott inom ekonomin är det avgörande att ha arbetslivserfarenhet. Finansexperten Dovile Kulioniene, som själv hade framgångsrika karriärsteg inom finans, säger att det är en vanlig missuppfattning och delar med sig av sina råd om hur du tar dina första karriärsteg och beskriver de personliga egenskaper som hjälper dig att bli uppmärksammad av potentiella arbetsgivare.  

En drivkraft – vilja att ständigt briljera

D. Kulionene berättar att hon började fundera på ett jobb inom finans när hon studerade på universitetet. Hon tog examen från Vilnius Gediminas tekniska universitet med en kandidatexamen i företagsledning och valde senare ett engelskspråkigt masterprogram i ekonomisk analys och planering. Hon fick sin första arbetslivserfarenhet när hon arbetade på flera finans- och redovisningsbyråer i Vilnius. Senare passade hon på att börja jobba på ett outsourcingtjänsteföretag, "Baltiska virtuella assistenter. "
"Jag fick reda på en ledig tjänst från en tidigare kollega, som var mycket nöjd med de möjligheter som företaget erbjuder: en mängd olika kunskaper som förvärvats i arbetsprocessen, direkt kommunikation med kunder, chansen att bilda ditt team och förbättra ledarskapet Kompetens. Ett flexibelt schema, distansarbete och en vänlig arbetskultur var av stor vikt för mig”, minns D. Kulioniene och säger att vänrekommendationer också kan komma väl till pass när man söker jobb.
Dovile började i revisorns position med en provperiod som alla nyanställda. Strax efter det, medan provperioden inte ens var över, befordrades hon till tjänsten som senior revisor. Idag arbetar Dovile med ett danskt företag som tillhandahåller analytiska, antropologiska och andra typer av databehandlingstjänster. Tillsammans med sitt team tillhandahåller hon en mängd olika redovisningstjänster: från finansiell bokföring till konsolidering och budgetplanering.
D. Kulioniene säger att de drivande krafterna i hennes karriär är chansen att skaffa sig en mängd olika kunskaper och förmågan att ständigt utmärka sig som professionell: ”Förmodligen var ett av de viktigaste stegen i denna process att förbereda för ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants) IFRS (International Financial Reporting Standards) examen, dynamiska och utmanande arbetsuppgifter, professionellt starka kollegor och ledarskap inom företaget. Jag tror att det är väldigt viktigt i alla karriärer att ha inspirerande förebilder, som man ser upp till samtidigt som man kommer på vilken typ av ledare man vill bli i framtiden, säger Dovile.

Personliga egenskaper och arbetsmoral

Tillfrågad om de yrkesmässiga och personliga egenskaper som är viktiga för personer som vill arbeta inom ekonomiområdet, är experten mycket specifik: du behöver goda "MS Office"-färdigheter, särskilt med "Excel", analytiskt tänkande samt starka grundläggande kunskap om ekonomi och redovisning.
Ändå påpekar Dovile att i början av en karriär, personliga egenskaper inklusive en vilja att utmärka sig, förmågan att skaffa kunskap och lära individuellt och en stark ansvarskänsla.
"Man bör inte heller glömma arbetsmoralen, förmågan att upprätthålla professionella relationer med kunder och kollegor eller att vara en lagspelare som andra medlemmar kan lita på." – tillägger experten.
Ett annat råd från Dovile till personer som söker jobb inom finans är att hitta och specificera det finansområde du är mest intresserad av, oavsett om det är finansiell analys, redovisning, investeringar eller andra. Då behöver du målmedvetet skaffa dig kunskap och skicklighet inom just det området, vilket kan göras samtidigt som du studerar på universitet eller deltar i internationella program som CFA (Charted Financial Analyst) eller tidigare nämnda ACCA. Sist men inte minst, säger experten, är det viktigt att noggrant välja din arbetsgivare samtidigt som du prioriterar sådana som uppmuntrar dig att växa professionellt och hjälper dig att nå dina egna mål.