Enligt experterna är de första fem åren av ett arbetsliv bland de viktigaste. Det är då kunskap, färdigheter och kompetens för bättre framtida möjligheter skaffas. De som inte skaffar sig den nödvändiga bakgrunden under denna period tenderar att riskera att inte bli Premium-anställda.
Det kanske inte är möjligt senare
Andžej Rynkevič, karriärexpert och direktör på outsourcingtjänsteföretaget Baltic Virtual Assistants, betonar att att arbeta i ett inkompetent och okonkurrenskraftigt företag under de första fem åren med största sannolikhet kommer att innebära att man inte utvecklar tillräckliga kunskaper eller färdigheter för de nödvändiga professionella kompetenserna.
”Brist på adekvat arbetsbelastning och utmaningar innebär oförmåga att utveckla och skaffa sig nödvändig kunskap. Det är troligt att man kan ha svårt att konkurrera med andra kandidater när man klättrar uppför karriärstegen, särskilt de som hade en tydligare vision om en framtida karriär, fick bättre kompetens och kunskap. Det kan också innebära att en anställd aldrig skulle bli en så kallad Premium-anställd”, säger experten.
Enligt Rynkevič bör man redan efter de första fem åren känna till det område man skulle vilja arbeta inom permanent.
"Det är fortfarande en period av professionell utveckling, men den professionella riktningen borde redan vara tydlig för att säkra framtida karriärväg. Initial arbetslivserfarenhet ger viktig bakgrund för framtida kompetenser och arbetsmoral. Senare kanske medarbetaren inte längre har lika mycket beslutsamhet och flexibilitet, och till och med mod, att ge sig in på en helt ny karriärväg”, säger karriärexperten.
Andžej Rynkevič uppmärksammar också att alla inte hittar den mest lämpliga karriärvägen. Därför, när de känner att det inte är deras kopp te, rekommenderas människor att vidta åtgärder omedelbart.
”I vårt företag övervakar vi till exempel alltid hur våra teammedlemmar mår och vad deras professionella framsteg är. När vi väl ser att medarbetaren inte mår bra av jobbet försöker vi leta efter alternativ. Vi hade flera fall när våra teammedlemmar flyttade från ett område till ett annat och började visa upp sin talang och kompetens i ett annat ljus”, säger chefen för Baltic Virtual Assistants.
Att tillåta sig själv att lära och missa
Psykologen Pojauta Vilkauskaitė påpekar att tiden efter examen är ett skede i personlig utveckling då man intensivt utvecklar livsfilosofin och samtidigt fattar beslut som sätter riktningen för sitt framtida jag.
"Efter examen har man redan provat olika aktiviteter, haft några relationer, provat olika livsstilar och bott på olika ställen, och har alltså redan lärt sig bättre. Identitetsfrågor är mycket viktiga i det här skedet samt väcker frågor som vem är jag och vilken riktning som känns som min egen. Att definiera sin identitet är lika viktigt som att svara på frågan om vem jag väljer att vara eller inte vara”, förklarar psykologen.
När det gäller människor som har svårt att bestämma sin karriärväg och som flänger runt i många områden, säger psykologen Vilkauskaitė att det kan bero på flera anledningar: ”Vissa människor tycker att det är svårt att inte bara tänka på utan också att prova olika yrken, och ännu svårare att finna mod och dyka in i ovisshet tills de har en känsla och förståelse för vad som är bäst för dem”.
Andra har svårt att engagera sig i en viss karriärväg och vägrar andra intressanta och attraktiva alternativ.
”Den moderna världen erbjuder unga människor många möjligheter att bygga upp sina liv. Det är mindre press nuförtiden på vad som är rätt eller normalt. God självkännedom och förmåga att lyssna på sig själv kan hjälpa en att hitta rätt karriärväg, samt tillåta sig att lära sig vad som fungerar och vad som inte gör det genom upplevelser i verkligheten. Och bra självkännedom och lyssnande kan hjälpa dig att hitta rätt karriärväg, samt tillåta dig själv att veta vad som fungerar och vad som inte fungerar. Sök och tvivel, mod att göra val och göra misstag kan också vara till hjälp”, betonar psykolog Vilkauskaitė.