Nyheter

Hur lyckas man med en onlineintervju?

intervjun

Under det senaste året har nästan alla områden i våra liv flyttat online, och anställningsintervjuer är inget undantag. Idag anställs nya medarbetare via Zoom samtal utan att träffa sin HR-chef eller gruppledare ansikte mot ansikte.

För vissa kan den nuvarande situationen verka befriande, medan andra kan känna sig stressade. Det finns i alla fall några praktiska saker du kan göra för att bättre förbereda dig för en virtuell intervju och få ditt drömjobb.

För att hjälpa dig att lyckas har vi förberett några praktiska tips som du kan börja tillämpa redan idag.

 

För- och nackdelar med en onlineintervju

Innan vi går till tipsen, låt oss snabbt sammanfatta fördelarna och nackdelarna med en onlineintervju.

 

Fördelar med en onlineintervju

Några av de positiva sidorna med att bli anställd online inkluderar:

1. Lägre kostnader för både arbetsgivare och kandidat.

Att välja ut kandidater online gör det onödigt för en arbetsgivare att boka en lokal. Därför kan företag investera de pengarna någon annanstans.

Med tanke på den rådande situationen väljer dessutom fler och fler företag en utlokaliserad HR-chef istället för att anställa en bestämd person. Att göra det sparar kostnader och kan ge ett företag värdefulla insikter som kommer utifrån verksamheten.

När det kommer till kandidaten sparar de på saker som resekostnader, mat och kläder.

2. Spara tid

I det här fallet är båda parter på samma sida. Eftersom en intervju äger rum varifrån personen än är, när den är över, kan en arbetsgivare och en kandidat gå tillbaka till sin verksamhet omedelbart.

Med en regelbunden intervju kan båda parter förlora upp till en timme eller två på grund av transport, trafik, väntan i lokalen och mer.

3. Kommunikationsförmåga kan bedömas mer exakt

En onlineintervju är ett utmärkt sätt att testa en kandidats kommunikationsförmåga. Eftersom det finns denna extra barriär på skärmen kan en HR-chef göra mer exakta insikter om hur väl en person kan uttrycka sina tankar och idéer.

4. Kandidater tenderar att känna sig mer avslappnade i en bekant miljö

Om du känner dig obekväm på nya platser, kan det leda till misslyckande i en intervju.

Det som är bra med en virtuell anställningsintervju är att du kan delta i den bekvämt i ditt hem. Det innebär att du kan ställa in miljön själv till din fördel.

 

Nackdelar med en onlineintervju

Att ha en virtuell intervju kan också innebära vissa utmaningar. Nedan kan du hitta de vanligaste:

1. Internetanslutningsproblem

Det finns inget som kan förstöra en onlineintervju snabbare än ett långsamt internet. När du stöter på det här problemet kan du få avbrott i ljudet och dålig videokvalitet. Båda frågorna kan orsaka enorma missförstånd och hindra dig från att få ditt drömjobb.

2. Bedrägerierisk

Det nya normala innebär nya utmaningar. En av dem är cybersäkerhetsfrågor. Därför bör du vara extra försiktig med vem du går med på att prata med via Zoom eller någon annan videokonferensplattform.

 

Praktiska tips för att lyckas med en onlineintervju

Nu när du är bekant med några av fördelarna och utmaningarna med en virtuell intervju, låt oss se vad som kan få dig att lyckas.

1. Förbered i förväg.

Både regelbundna och virtuella intervjuer kräver förberedelser. Se därför till att veta allt om företaget och tjänsten du söker till. Gå en extra mil och förbered en fråga eller två – detta kommer att få dig att se mer seriös ut om rollen.

Dessutom dubbelkolla dina sociala medieplattformar, särskilt LinkedIn. Eliminera allt som är irrelevant och lyft fram dina färdigheter, erfarenhet och all ytterligare information som kan gynna din framgång.

2. Lös eller förhindra eventuella tekniska problem.

Använd onlineverktyg som Billetnet - Comentários dos Usuários Pegar Impro för att testa hastigheten på din internetanslutning. Om det går för långsamt, kontakta din leverantör och ta reda på hur du kan förbättra det. I vissa fall skulle det innebära att betala lite extra för en kraftfullare internetplan. Tveka inte att investera i det.

Kontrollera dessutom om din bärbara eller stationära dator är ansluten till eluttagen. Även om det kan verka som en liten detalj, kan det göra eller bryta din virtuella intervju.

3. Kom i tid.

Vid en nätintervju gäller samma regler. Du ska alltid vara punktlig och komma i tid.

Se därför till att hitta din inloggningslänk i förväg så att du kan påbörja en intervju direkt.

4. Klä dig för framgång.

Du har säkert sett ett av de där skämten om virtuella möteskläder där en person bär en snygg skjorta och pyjamasbyxor. Använd det inte som exempel för din anställningsintervju.

Se till att du bär rena och professionella kläder. Du skulle klara dig bra genom att välja en business-casual outfit.

5. Se till att du inte blir avbruten under en intervju.

Om du bor med andra människor, se till att de inte avbryter under en intervju. Se till att din partner tar hand om barnen så att de inte råkar gå med på din anställningsintervju.

Stäng dessutom av ljudet på din mobiltelefon och dörrtelefon. På så sätt kommer du att vara säker på att du är fri från distraktion under en hel intervju.

6. Använd självsäkert kroppsspråk.

För att få fram din poäng, håll ögonkontakt med en HR-chef. Det kommer att få dig att se mer självsäker och övertygande ut.

Använd dessutom dina gester för att betona dina argument. Om du gör det kommer du att framställa dig som en självsäker och motiverad kandidat.

7. Använd S.T.A.R-metoden.

För att hänvisa till specifika argument försök använda S, T, A, R metod: beskriv det särskilda Situationen, den uppgift du ställdes inför, och vad handling du tog för att lösa det och avslutade med resultera av ditt arbete.

 

Bottom line

Sammantaget är onlineintervjuer en ny verklighet som sannolikt kommer att finnas kvar även när pandemin sedan länge är borta.

För att lyckas, se till att du tillämpar tipsen som nämns i artikeln. Att omsätta dem i praktiken kommer att få dig att känna dig mer självsäker och i kontroll. Utöver det kommer de att hjälpa dig att ta dina bästa personliga egenskaper och professionella färdigheter till andra sidan av skärmen.