Nyheter

IT-outsourcing: varför, hur och de viktigaste fördelarna

ITOusourcing 1024x682 1

Under de senaste åren ett intresse för IT-outsourcing har ökat snabbt. Redan 2019 värderades den globala IT-outsourcingmarknaden till 333.7 miljarder USD. Siffrorna förväntas växa och nå 397.6 miljarder USD år 2025.

Eftersom IT är en oumbärlig del av nästan alla företag, är det bara naturligt att företag letar efter de bästa proffsen att arbeta med.

I den här artikeln kommer vi att diskutera varför du bör välja outsourcade IT-tjänster, vilka fördelar du kan förvänta dig och vilka risker du bör ta i åtanke innan du gör detta skifte.

 

Varför ska du lägga ut IT-tjänster?

Låt oss börja med att titta på de främsta anledningarna till varför du bör överväga IT-outsourcing:

 1. Du har precis börjat och du har inte anställt ett IT-team än.
 2. Du har en IT-avdelning, men resultaten överstiger (eller motsvarar inte ens) den investering du gör.
 3. Ditt IT-team är överbelastat och behöver lite extra support.

Oavsett anledningen kan valet av en pålitlig leverantör av outsourcingtjänster öka din affärsframgång.

 

Vilken typ av IT-tjänster kan läggas ut på entreprenad?

Det anses allmänt att den mest outsourcade IT-tjänsten är IT-support. Men sanningen är att idag kan företag lägga ut nästan alla IT-tjänster på entreprenad.

Nedan hittar du några av de vanligaste outsourcade IT-tjänsterna:

 • 24 / 7 Live Chat Support
 • Nätverksadministration
 • IT-projektledning (tänk på strategi, budget, planering, etc.)
 • IT-rekommendationer
 • Webfiltrering
 • Spamfiltrering
 • Ny användarinställning och utbildning
 • Och så mycket mer.

Att du kan outsourca nästan vilken IT-tjänst som helst betyder förstås inte att du helt och hållet ska bli av med din IT-tjänst. Men att få ett nytt perspektiv och ytterligare stöd utifrån kan gynna ditt företag på så många sätt.

 

De främsta fördelarna med IT-outsourcing

När det kommer till fördelarna med IT-outsourcing är följande de vanligaste:

1. Kostnadseffektiv lösning

När du väljer IT-outsourcing kommer du sannolikt att spara på saker som personalutbildning, utrustning, kontorsutrymmen och så mycket mer.

Det bästa är att pengarna du sparar kan investeras ytterligare i utvecklingen av ditt företag, dina produkter och tjänster.

2. Flexibilitet

Du behöver inte sitta fast med samma IT-team i flera år framöver. IT-outsourcing gör att du kan anställa olika IT-proffs för olika projekt som du har.

Det gör att du kan välja de mest skickliga och begåvade experterna beroende på ditt projekts behov.

3. Ditt företags kärnkompetens förbättras

Efter att ha delegerat till exempel din IT-projektledning till en outsourcad expert kan du fokusera på de viktigaste aspekterna av ditt företag.

Om du är en produktskapare kan du investera tid i förbättring och utveckling. Om du tillhandahåller tjänster kan du nu ta den tid som behövs för att polera din användarupplevelse och mer.

4. Enklare budgetering

När du lägger ut IT, proffs, kan du bättre förutse din budget och dina utgifter.

I och med att du betalar fast ersättning till en utlagd expert ser du tydligare var pengarna går och vad som kan göras för att spara dem.

 

Några risker att ta hänsyn till

Innan du väljer en IT-outsourcingleverantör är det en bra idé att utvärdera potentiella risker. Alla kommer så småningom till att välja en pålitlig outsourcingleverantör.

Att ta tid och ansträngning för att bedöma de potentiella riskerna kan hjälpa dig att undvika misstag och gå i rätt riktning.

Ta en titt på några risker att överväga:

1. Säkerheten för dina data

Eftersom data är den viktigaste valutan idag är det bara naturligt för ett företag att vara extra försiktig med det.

För att undvika dataintrång, se till att din valda IT-outsourcingleverantör har möjlighet att skydda din data. Det inkluderar fysiska skyddsåtgärder för att förhindra obehörig inträde i företaget, kraftfulla krypteringsprotokoll och säkra databaser.

Se till att du har en konversation om datasäkerhet med den potentiella outsourcingleverantören.

2. Mindre kontroll

När du har en IT-avdelning på ditt företag är det lättare att följa utvecklingen. När du bestämmer dig för att välja en outsourcad IT-proffs kan du därför känna att du tappar känslan av kontroll.

För att lösa det här problemet, se till att du har ett ärligt samtal med en outsourcingleverantör om hur ofta du vill få information om framsteg, resultat och eventuella kommande utmaningar.

Oftare än inte kommer en outsourcing-expert att vara redo att kommunicera regelbundet för att göra dig nöjd med tjänsterna.

 

Bottom line

Att hitta pålitliga outsourcade IT-proffs kan (men behöver inte) vara en utmaning.

Till exempel finns det många begåvade och skickliga IT-proffs i Litauen, och de är redo att leverera högkvalitativa tjänster till ett kundvänligt pris.

När du väljer ett IT-team att arbeta med, överväg tipsen vi har delat i artikeln. Ta dessutom hänsyn till de möjliga riskerna och se till att diskutera dem med dina outsourcingpartners.