Ekonomiska nyheter

RPA i bokföring: Vad du behöver veta

RPA

Om det är något som alla företag vill ha och behöver är mer effektivitet och produktivitet. Som tur är, med tekniska framsteg är allt detta möjligt – oavsett vilket affärsområde du arbetar inom. I dagens artikel kommer vi att diskutera RPA och dess roll inom bokföring, redovisning och finanssektorn i allmänhet. Så vad är RPA, och varför är det så viktigt att bekanta sig med det? För att uttrycka sig enkelt, RPA hänvisar till Robotic Process Automation, och det har varit ett hett ämne inom redovisning och bokföring ett bra tag nu. För att bättre förstå konceptet, låt oss granska de vanligaste fördelarna med RPA och några av dess applikationer.

 

RPA i bokföring: definition och tillämpning

Det bästa sättet att se RPA:s roll inom redovisning och särskilt inom bokföring är genom att se det som en total spel-växlare. Från och med idag är det RPA som orsakar flest förändringar inom redovisnings- och finansbranschen och ökar deras möjligheter. Robotic Process Automation gör det möjligt för revisorer och revisorer att utföra sina uppgifter på den mest produktiva nivån och minska repetitiva processer. Några av de vanligaste RPA-applikationerna inom redovisning eller bokföring inkluderar:

 • datainsamling;
 • beredning av rapporter;
 • överlämnande av informationen till de finansiella myndigheterna;
 • beräkning av den skatt som ska betalas;
 • och så vidare

Med andra ord, RPA tar bort bördan från revisorerna och hjälper till att underlätta deras dagliga arbetsflöde.

 

Varför väljer fler och fler företag RPA?

Dessa dagar är konkurrensen inom nästan alla affärsområden så stark som aldrig förr. Finansiella institutioner är inget undantag. Därför, för att få en konkurrensfördel på marknaden, väljer fler och fler företag RPA-stödd redovisning och bokföring. Robotic Process Automation-teknologi säkerställer bättre resultat för företaget genom att maximera effektiviteten och automatisera repetitiva processer. Detta är särskilt viktigt för finansiella organ eftersom de kan fokusera sin uppmärksamhet på att fatta mer informerade strategiska beslut istället för att fokusera på att slutföra små uppgifter.

 

De vanligaste fördelarna med RPA i bokföring

Fördelarna med RPA i bokföring är nästan oändliga, men alla beror på ökad effektivitet och produktivitet. Företag och finansiella institutioner som använder RPA-teknik kommer sannolikt att gynnas inom följande områden:

 • Sparar tid eftersom revisorer inte behöver utföra samma repetitiva uppgifter dagligen.
 • Öka produktiviteten och förbättra ett övergripande arbetsflöde.
 • Minskat antal misstag och mänskliga fel.
 • Mer precision.
 • Bättre efterlevnad.
 • Snabbare och förbättrad kundsupport.

 

Bottom line

Sammantaget gör Robotic Process Automation (RPA) det möjligt för företag inom nästan alla områden (och särskilt finansiella institutioner) att förbättra produktiviteten, minska kostnaderna och mycket mer. Med all den tid som sparas kan företag nu samla mer av sina resurser för strategisk planering och utveckling av sin affärsplan. Om ditt företag ännu inte har börjat använda den här tekniken rekommenderar vi starkt att du provar det inom en snar framtid. Som alltid, välj bara pålitliga tjänster för att säkerställa bästa kvalitet. När du väl ser fördelarna för dig själv är det mycket troligt att du håller dig till RPA för gott!