Nyheter

Varför du bör lägga ut IT-tjänster till Litauen

8795595:3

Här kommer vi att bevisa för dig varför Litauen är det ultimata valet för outsourcing av IT-team eller ensamanställda. Läs till slutet så får du se!

IT-outsourcing är en komplex term som omfattar IT (informationsteknologi) och dess outsourcing eller anställning av personer, företag eller team för att hantera specifika uppgifter eller mål. Kombinera de två och du får en tjänst dedikerad till extern hantering av IT-system, teknologier, mjukvaru- eller apputveckling etc. Men vad har det lilla baltiska landet Litauen, med cirka 2.9 miljoner människor, att göra med den regionala IT outsourcing-trender i Europa eller hela världen? Det visar sig – mycket.

IT-historien i Litauen och den nuvarande situationen

I mitten av 2015, ZDNet märkt Litauen som en ny och framväxande "kraft inom IT". Efter Sovjetunionens fall åren 1990 och 1991 uppstod betydande nya affärsmöjligheter i Baltikum. Baltikum, den bäst utvecklade och mest välbärgade regionen i den forna sovjetvärlden, blev omedelbart en lukrativ plats att investera för skandinaviska, brittiska, amerikanska, ryska och västeuropeiska företag. Till synes försökte alla vara med. Men i ungefär 20 år, mellan 1990 och 2010, hände inte mycket när det gäller tekniska genombrott och framsteg. Långsamma och stabila siffror visade på kolossal uppåtpotential för litauiska teknologi- och IT-sektorer, men regeringens inblandning var minimal, och därför förblev utländska investeringar reserverade, unika och stöddes inte.

Big Mini-Boom inom IT-sektorn

Efter den ekonomiska krisen 2008 började IT-miniboomen, och Litauen började växa fram som ett nav och hotspot för prisvärd och mycket kvalitativ arbetskraft inom IT-sektorn. Enorma varumärken som Barclays, Google, Nasdaq, AIG och många andra hoppade på tåget och satte upp fjärrkontor eller plattbyggda IT-servicecenter som var en stor gnista till startskottet för inte bara IT-sektorn utan hela ekonomin. Litauen.

Här är vi nu, 2019 följt av en betydande statligt stöd, införandet av euron, erkännande som landet med världens snabbaste offentliga Wi-Fi, utan tvekan den bästa laserbyggande infrastrukturen på planeten, och till och med lansering av en inhemskt byggd satellit ut i rymden – teknologi- och IT-sektorerna är mycket framgångsrika i Litauen. Men hur är det med trender på det här området? Mer specifikt i området där allt började för detta baltiska land – IT-outsourcing. Låt oss dyka lite djupare in i IT-outsourcing-trenderna för Litauen.

Vem lägger ut på entreprenad i Litauen?

Om vi ​​tittar på senaste uppgifterna (från 2017) kommer de flesta utländska investeringar i Litauens privata sektor från:

 • USA (15 procent)
 • Storbritannien (11,5 procent)
 • Tyskland (11,5 procent)
 • Sverige (cirka 8 procent)

Dessa länder är de ledande investerarna på den litauiska marknaden och ser det som en fantastisk marknad att realisera en del av sina leveranshanterings-, distributions- eller IT-lösningar. Huvudstaden Vilnius och på senare tid, den näst största staden i Litauens geografiska centrum – Kaunas, tillsammans med hamnen i Klaipeda, är de primära platserna där de "utlagda jobben sätter sig".

Diagrammet nedan visar hur dessa jobb är fördelade mellan litauiska städer:

Antal utlagda arbetsplatser skapade i större städer

När det gäller IT spekulerar experter att omkring 35 till 40 procent av dessa nya jobb tilldelas IT-specialister. Det är ett stort antal, särskilt för ett land där endast något uppåt 1,5 tusen IT-specialister utexamineras årligen. Kombinera det med de lokala arbetsgivarnas nationella räckvidd så kan du se varför arbetsgivare i Litauen ser IT-studenter som så attraktiva att anställa. Utländska investeringar och IT-outsourcing från utlandet ser massor av uppmuntran från den lokala regeringen eftersom de kompenserar sina anställda bättre än de flesta lokala företag, så det finns en harmonisk och stabil miljö för IT-outsourcing och den framtida tillväxten av denna sektor.

Varför lägger företag ut på entreprenad i Litauen?

Mest på grund av överkomligheten av högkvalitativ arbetskraft. Eftersom Litauen bara har en medianlön på cirka 880 USD. Lönerna inom IT-sektorn är dock vanligtvis något mer betydande, med medianen runt 1300-1450 USD. Sammantaget är detta fortfarande ett litet antal jämfört med USA eller Västeuropa; så utländska investeringar i IT-tjänster verkar inte ta slut när som helst snart.

Bra för Litauen eftersom IT-sektorn, när det gäller utländska investeringar, står för mer än 6 procent av landets årliga BNP (uppåt 3 miljarder USD). Dessutom, eftersom den litauiska ekonomin kan fortsätta i konstant tillväxt samt en stabil regering, ökar utländska investeringar bara varje år.

Investeringar i outsourcing i Litauen. Baltic Assist

Diagram som visar utländska investeringar (i miljoner USD per kvartal) i Litauen, mellan åren 2011 och 2018. Data tillhandahållen av Lietuvos Bankas eller Bank of Litauen.

Dold affärspärla i Litauen

Det finns en liten dold pärla för alla medelstora och stora företag i Litauen som är värd att veta om. Nära de två städerna Kaunas och Klaipėda kan du hitta ett par hundra hektar stort landområde märkt LEZ (laisvoji ekonominė zona eller den fria ekonomiska zonen). Dessa områden är dedikerade till företag och ser fantastisk uppmuntran från den lokala och centrala regeringen. Hur de fungerar är fantastiskt men ändå väldigt enkelt. Om du startar ett företag eller företag i LEZ och anställer inte mindre än 20 litauer eller permanent bosatta i detta land – är du befriad från att betala skatt i hela sex år. Betydande möjligheter för både nykomlingar och väletablerade organisationer från hela världen.

En amerikansk affärsman vid namn John Naisbitt sa:Trender, som hästar, är lättare att rida åt den riktning de går”. Bra poäng, för i affärer fungerar trender lite annorlunda än mode. Inom IT-outsourcing-sfären kan vi beskriva några nyckelfaktorer eller trender för Litauen respektive resten av världen.

Outsourcing av IT-trender i Litauen

Litauen ser ytterligare och snabbt ökande utländska investeringar i IT-sektorn. Ur IT-outsourcingsynpunkt sker en anmärkningsvärd uppskalning i småföretag från Skandinavien och USA som etablerar små eller medelstora fjärrkontor för IT-lösningar. Det finns också stora aktörer från Europa, Kanada och andra länder.

De förklarar ett sådant beslut utifrån det faktum att litauerna är mycket skickliga arbetare, använder det engelska språket som ett kraftfullt vapen, och att anställning här är mycket mer överkomlig för verksamheten snarare än utomlands. Företag hävdar att de sparar allt från 30 till nästan 78 % av IT-anställdas ersättningar. Även om det är skillnad i tidszoner med USA, arbetar fler och fler IT-kontor i Litauen som servar USA-baserade kunder dygnet runt.

Det finns en ökande trend för cybersäkerhet, och med mer betoning på upphovsrätt och relaterade förordningar och lagar från EU, skulle fler IT-jobb från den offentliga sektorn kunna läggas ut på entreprenad till nästan alla medlemsstater, inklusive Litauen. I samma avseende, leta efter VPN tjänsteleverantörer att få en betydande ökning i storlek och därmed öppna fler än ett fåtal kontor i Litauen eller expandera avsevärt.

Kryptovalutor är bland andra mycket framgångsrika IT-marknadssegment i Litauen. Monetha, BitDegree, för att nämna några, är kryptobaserade projekt och startups från Litauen som kan se betydande utländska investeringar i framtiden.

Vad mer är värt att nämna? Förmodligen ökningen av högt och nischade kvalificerade IT-specialister som söker dessa outsourcade positioner. Kryptovalutor, VPN, nya programmeringsspråk, iOS- och Android-utvecklare, spelutvecklare och grafiska designers förstås. Att representera ett internationellt företag som har ett starkare varumärke och/eller betalar bra och tar hand om sina anställda är en avgörande faktor som förklarar varför litauiska IT-specialister älskar att arbeta i outsourcade servicecenter.

Vad händer med IT-outsourcing i resten av världen

Resten av världen ser mycket outnyttjad potential för ytterligare outsourcing. Trenden gör att fler stabila företag väljer de beprövade och pålitliga lösningarna för nearshoring. Även om platser som Kina och Indien fortfarande är de viktigaste aktörerna för outsourcade IT-lösningar över hela världen, är detta bara på grund av den stora skalan och antalet. När det gäller kvalitet, skicklighet och effektivitet blomstrar europeiska, särskilt östeuropeiska länder som Litauen – och sticker ut från resten.

Aktuella globala trender dikterar, och experter är överens, att det kommer att ske en betydande ökning av virtuella eller förstärkta verklighetssfärer. AR, VR och till och med de ännu helt outnyttjade 3D-möjligheterna har mycket att erbjuda för människor över hela världen. Marknadens storlek förväntas bli någonstans nära 134 miljarder USD.

VR- och AR-marknadstillväxt. Baltic Assist

En graf som illustrerar förändringen i marknadsstorlek för AR- och VR-prylar och relaterade tjänster (röd markerar prognos/projektion).

Tillverkningen kommer naturligtvis till största delen att läggas ut på platser som Asien. Outsourcing kommer troligen också att vara sfären för kundservice, bland annat vissa ledningsfunktioner. Du kan också leta efter någon som kan göra ett stort plask och lansera en nära eller helautomatiserad kundtjänst eller relaterad outsourcad plats. Eftersom ökningen av AI har varit betydande under de senaste åren har resultaten visat mycket positiva tecken för företag som skulle dra nytta av en sådan lösning.

I Europa kommer de kommande åren att vara fulla av nationella val. Europeiska unionen och dess politik spelar också en stor roll, men de är för det mesta mycket stödjande för utländska investeringar och utveckling av IT-sektorn. Lokala val kan också orsaka vissa förändringar i trenderna för de kommande åren. IT-outsourcingkraftverk som Polen, Ukraina, Litauen, Ryssland och många andra har kommande val som kan styra dessa länder till en mer uppmuntrande finanspolitik riktad mot utländska utlokaliserade investeringar eller tvärtom. Det får tiden utvisa, men just nu – trenden går uppåt!

Slutsats: Primära fördelar med outsourcing av IT-tjänster i Litauen

Allt som allt, låt oss sammanfatta allt vi har diskuterat och pratat om för att lyfta fram de främsta fördelarna med att outsourca IT-tjänster i Litauen.

 • Lägre arbetskostnad (i genomsnitt 50 procent lägre, 25-35 procent lägre inom IT-sektorn)
 • Hög nivå på engelska, särskilt bland yngre människor (Litauen rankas som det näst mest flytande främmande språket i Europa, efter bara Nederländerna med invånare som kan i genomsnitt 2.7 språk).
 • De ovan nämnda flerspråkiga funktionerna. Omkring 2.3 miljoner människor i Litauen talar litauiska och/eller ryska och/eller engelska och/eller polska. Det finns cirka 800 tusen som talar, skriver och kan läsa på tre språk.
 • Mycket gynnsamma förutsättningar för affärsutveckling. Litauen rankas som nummer 16 i företagsfrihetsindex.
 • LEZ eller fria ekonomiska zoner som befriar företag från att betala skatt om de anställer litauer eller permanent bosatta.
 • Massor av uppåtriktad potential på hela marknaden.
 • Bättre och mer transparent affärspraxis än i mer östliga länder, som Ukraina, Ryssland, Rumänien, Bulgarien, etc.
 • I nära anslutning till nästan hela Europa (Litauen är den europeiska kontinentens geografiska centrum)

Funderar du på att outsourca IT?

Vi hoppas att vi har bevisat att Litauen är platsen att outsourca. Vi hjälper dig gärna.

Fyll i ett enkelt kontaktformulär för en kostnadsfri konsultation


Källor

https://www.zdnet.com/article/the-rise-of-lithuania-as-a-force-in-it-why-google-and-nasdaq-are-investing-here/https://outsourcingreview.org/it-outsourcing-markets-review-lithuania-vs-ukraine/https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/lithuania-leading-light-laser-technologyhttps://en.wikipedia.org/wiki/Lituanica_SAT-1https://www.vz.lt/verslo-aplinka/2018/03/16/2017-m-i-lietuva-pritrauktos-investicijos-sukursbeveik-9000-darbo-vietuwww.lb.lthttp://devabit.com/blog/it-outsourcing-trends-2019/