Nyheter

Vilken typ av moln fungerar bäst för ditt företag

finops Depositphotos 606851134 S min 5

Molnet, en gång något som folk tittade på i himlen, är nu ett vardagligt verktyg för företag. Precis som det finns stratus-, cumulonimbus- och nimbusmoln har det tekniska molnet också olika varianter. Men en sak som de alla har gemensamt är att hjälpa organisationer med datahantering.

Andra fördelar är:

  • Möjligheten att sticka ut från konkurrenterna tack vare tillgång till de senaste teknologierna och verktygen.
  • Stöd för fjärrteam som behöver komma åt eller dela filer med ett ögonblicks varsel. Under de senaste fem åren har det funnits en 44 % ökning av distansarbete. Molnet har hjälpt företag att växa och assistera sina avlägsna team.
  • Tillsammans med tillväxt på distans har tekniken hjälpt organisationer att skala för att möta förändrade digitala krav i dagliga processer eller kund- och kundbehov. Användningen av applikationer och andra förmågor kan hjälpa till att förbättra affärspraxis och samtidigt utvecklas tillsammans med ett företag.

 

Även om företagsledare och chefer kanske redan känner till dessa fördelar, kan det vara utmanande att välja vilken version som ska användas. Följande avsnitt diskuterar vilka typer av moln som finns tillgängliga och vilka företag som kan ha nytta av dem.

Offentlig moln

Det offentliga molnet är en virtuell infrastruktur som ligger utanför platsen och delar utrymme med andra företag. Dessa är ofta tillgängliga via ett offentligt nätverk som internet. A RightScale studie fann att den genomsnittliga verksamheten kör 38 % av sin arbetsbelastning på det offentliga molnet.

Skälen till att företag använder allmänheten inkluderar: det uppfyller företagets grundläggande behov, det använder ett pay-as-you-go-format, det använder offsite och säker datalagring, och det är skalbart för att möta kraven på förändring eller tillväxt. Dessutom tar tjänsteleverantören hand om uppdateringsverktyg, vilket innebär en sak mindre för ett företag att hantera.

Men några av nackdelarna med det offentliga molnet inkluderar att det är ett mål för hackare. Även om de kanske inte letar efter ett exakt företags data, är data fortfarande i riskzonen. En annan faktor är att det offentliga molnet är en modell för alla som passar alla som inte flexar för konfigurations- och säkerhetsbehov, vilket är särskilt svårt för företag som behöver följa regler eller skydda känslig data.

Organisationer som behöver testa programvara eller utveckla dataverktyg tycker dock att det offentliga molnet är ett användbart verktyg. Företag som har förutsägbara datorbehov eller vill att någon annan ska sköta underhåll av infrastruktur kan också tycka att denna typ är till hjälp.

 

Privat moln

Det privata molnet är något ett företag kan skapa själv eller arbeta med en tjänsteleverantör på. När du arbetar med en leverantör kan ett företag ha en viss mängd utrymme att använda, och detta lagringsutrymme kan placeras på plats eller utanför platsen. Organisationer som skapar sin lagring gör det ofta för att ha kontroll över sin data och säkerhet.

Det finns tre typer av ett privat moln:

  • Enbart programvara: Den här lever ovanpå ett företags befintliga mjukvara och är användbar för företag som precis har uppgraderat sin mjukvara och hårdvara.
  • Pre-Integrated Converged: För företag som vill ha en färdig lösning är denna typ en del av ett hård- eller mjukvarupaket.
  • Hanterad: I det här fallet kan organisationen hålla hårdvaran och mjukvaran, men en leverantör eller tjänsteleverantör hanterar det. Genom att använda denna lösning kan företag befrias från att hantera regelbundet underhåll och uppgraderingar – det ansvaret ligger hos leverantören.

 

Ett privat moln är utmärkt för företag som behöver mer kontroll och flexibilitet med de system som är anslutna till det och önskar specifika brandväggsskydd. I branscher med efterlevnadsstandarder eller privata datakrav, som t.ex sjukvårdsbranschen, är det privata molnet en god lösning.

Det är en högre kostnad förknippad med denna typ av moln. Leverantörens serviceavgifter, som kan inkludera underhåll, support eller uppgraderingskostnader, är en nackdel för vissa organisationer som inte har en stor budget för teknik.

Företag som använder den här versionen av molnet är vanligtvis i en mycket reglerad bransch som kräver nästa nivås säkerhet eller ett större företag som behöver ett toppmodernt datacenter. Deras team behöver leverantörssupport för att hantera den dagliga skötseln av molnet, vilket kan innefatta uppdateringar och säkerhetsövervakning.

 

hybrid Cloud

Som namnet antyder är denna typ en kombination av både det offentliga och det privata. Företag som använder detta alternativ finner ofta den största fördelen med dess flexibilitet, eftersom de har tillgång till obegränsad skalbarhet och kostnadseffektivitet samtidigt som de håller kärnapplikationer och andra komponenter inom kontroll. Men företag som använder det här alternativet måste ha en robust och enhetlig nätverksmodell med rätt leverantör för att ha tillgång till offentliga och privata delar av molnet samtidigt.

Organisationer som upplever en övergångsperiod tycker att hybrid är till hjälp. Genom att använda delar av både ett privat och offentligt moln kan de bestämma vilka resurser inom företaget som behöver vara offentliga eller privata. Dessutom kan de kartlägga om att använda båda alternativen kommer att skapa en balans som ger sinnesfrid samtidigt som de är överkomliga.

Även om företag som använder hybriden inte är låsta till att använda en enda molnleverantör, måste de spåra och hantera flera plattformar och leverantörer samtidigt. Detta kan leda till komplexa IT-hanteringsmetoder för att hålla säker data och information på rätt plats samtidigt som man säkerställer att rätt personer har tillgång till den.

Företag som utforskar molnmöjligheter tycker att en hybridmodell är till hjälp eftersom den låter dem optimera möjligheter utan att äventyra fördelarna med offentlig eller privat teknik. Dessutom tycker organisationer med en mängd olika regulatoriska, säkerhets- och prestandakrav att det är användbart att stödja deras mångfald av behov.

 

Avslutande tankar

Det finns en annan typ av moln under utveckling som kallas multi-cloud, som tar hybrid ett steg längre. Företag som behöver mångsidighet och specialisering eller har avdelningssilos kommer att finna det sistnämnda som hjälpsamt.

Vilken typ av moln ett företag än väljer bör det hjälpa dem snarare än att hindra deras metoder. Företag måste också undersöka sina leverantörer ordentligt för att säkerställa att de levererar exakt vad som förväntas av dem. Vissa, liksom Infor programvara, finns hos tredjepartsleverantörer, vilket innebär en icke sammanhängande uppsättning applikationer – ett element som kan skapa fler problem för ett företag.

I slutändan är det ett användbart verktyg för företag att ha i sin verksamhet. Det är en plats för att lagra data och dela information med teammedlemmar. Molnet är något som håller sig i prognosen för framgångsrik affärsverksamhet.