Nyheter

Distansarbete innebär att skapa balans mellan arbete och liv

8532874 min

De flesta av oss, våra hem ringer kontor för tillfället. Att upprätta en sund balans mellan arbete och liv är inte ett alternativ; det är en nödvändighet. Särskilt de som uppfostrar barn.

Förmågan att arbeta effektivt hemifrån kräver separation av personligt och yrkesmässigt, arbete och hem. När hem och kontor är på samma fysiska plats kan det vara svårt att separera de två. Speciellt när man inte har någon erfarenhet av distansarbete.

Men att lära sig att etablera mentala och fysiska barriärer mellan KONTOR och hem är inte bara nyckeln till lycka, utan professionell framgång. Som de flesta av oss vet är personlig och professionell framgång ofta sammanlänkade. Så man kan betrakta en hälsosam balans mellan arbete och privatliv som handlingen att bocka av två livsmål med en uppsättning riktlinjer.

Förbered dig på att känna skuld och komma över det

Det gäller föräldrar och djurägare där ute. Övergången från ett traditionellt kontor utanför hemmet till en avlägsen position som arbetar i hemmet, kan till en början verka som en bris.

Du menar att jag inte behöver pendla till jobbet, ta itu med kollegor eller svara till en chef? Vad är haken?

För många ligger "fångsten" i frestelsen som ett hem ständigt erbjuder. För föräldrar är frestelsen att spendera dyrbara timmar under arbetsdagen – särskilt eftermiddagar – på att komma ikapp barnen en daglig kamp. Dina moderliga eller faderliga instinkter kommer ofta att slå in när ytterdörren öppnas och barn kommer hem från skolan.

Är jag en dålig mamma/pappa genom att hålla mig engagerad i min arbetsuppgift istället för att genast springa upp och krama dem?

Du ska inte känna skuld – du är på jobbet. När allt kommer omkring - det är nästan omöjligt för distansarbetare att skilja sin status som mödrar eller pappor. Hur undviker man skulden som uppstår av att vara nära barn utan att interagera? Det ligger med måtta.

Sätt gränser mot dig själv och dina barn. Låt dem veta att det faktum att du är hemma kommer sekundärt till den verklighet du befinner dig i ditt kontor. Du skulle inte hoppa ut från företagets huvudkontor, köra hem och prata med dem i en halvtimme bara. För att dina nära och kära kom tillbaka från skolan, skulle du?

Med det sagt, omfamna fördelarna med att arbeta hemifrån. När du får chansen, kryp ut från "kontoret", smyg på dem, ge dem en stor kram. Men dröja inte för länge. Det finns arbete att göra.

Skuld och frihet går hand i hand

Missförstå mig inte. Att ha friheten att gå utanför kontoret till dina barn, husdjur eller romaner som du inte har kunnat lägga ner kan vara en betydande distraktion. Det kräver viss självdisciplin för att undvika distraktioner.

Men det fina med att arbeta hemifrån är att om du kan hantera din tid kan du ta en paus eller två från ditt kontor. Du kan unna dig de vackrare sakerna som gör livet värt att leva.

Lägg inte tid på att skjuta upp när barnen inte är hemma, eller när husdjuret tillbringar tid hos en vän eller granne. När de kommer tillbaka, du kommer känner en stark önskan att blåsa av dina professionella skyldigheter. Enkelt uttryckt kan du inte blåsa av dessa skyldigheter. Använd de roliga, avkopplande och passionsframkallande sakerna i ditt liv som motivation. Oavsett om det är barn, ett husdjur eller en hobby, kommer en motivation att arbeta så hårt du bara kan, driva dig bort från att skjuta upp.

När din kisse kommer tillbaka från frisören eller när barnen hoppar av skolbussen och upp i ditt knä, kan du ta trettio minuter att hänga, chatta och njuta av deras närvaro utan att känna dig som en slappare. Du behöver inte undvika dem till förmån för det arbete du inte spenderade din solotid på att slutföra. Och i sin tur kommer du återigen att förstå vad det innebär att känna tillfredsställelsen av att uppnå balans mellan arbete och privatliv.

Separera familjetid från arbetstid

För dem som upplever att de måste jobba på helger kan detta vara en utomordentligt komplicerad uppgift. Som ensamstående är uppoffringen av din tid skadlig, för att vara specifik. Men när barn tas med i ekvationen kan verkligheten att spendera helgerna på hemmakontoret vara otroligt deprimerande.

Av denna anledning, etablera – och gör dina barn insatta i – en rutin som maximerar helgerna mellan arbete och familjetid. Om ditt barn har ett sportevenemang på en lördagsmorgon, till exempel, gör din arbetsgivare veta att du kommer att arbeta på eftermiddagen och kanske till och med senare för att hålla en deadline.

Tvärtom planerade du en familjefilmkväll. Ge din kund så mycket varsel som möjligt, så att de vet att du kommer att arbeta ljust och tidigt. De kan behöva vara redo att svara på e-postmeddelanden eller telefonsamtal tidigt på morgonen.

Livet händer, och den tid vi tillbringar med vår familj är den tid vi kommer att minnas och njuta mest av. Distansarbetare som lär sig att delegera sin tid konsekvent och klokt mellan familjetid och arbetstid kommer att vara lyckliga och välmående.

För att avsluta: Hitta den där mellanvägen

Nycklarna till att balansera arbete och liv kan kokas ner ganska enkelt: planering, kommunikation, effektivitet och separation.

Planera din tid kring både arbete och familjeaktiviteter. Kommunicera tydligt med både arbetsgivare och familjemedlemmar. Så att de förstår när man måste jobba och när man kan ta ledigt för att vara med familjen. Diskutera också öppet varför båda är viktiga. Och vare sig du gör ditt arbete eller varvar de ovärderliga stunderna med din familj, förbli helt i nuet. Innan du vet ordet av kommer du att ha reda ut hela den här balansen mellan arbete och privatliv.

Kämpar du med produktiviteten när du arbetar hemma? Läs vår artikel "Hur man ökar produktiviteten genom att arbeta hemifrån".